Σχεδιασμός & Εγκατάσταση λύσης Hardware & Software στην HQF
Εγκατάσταση της Mobile Technology στην HQF

 

Η HELLENIC QUALITY FOODS (HQF) είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα και ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Ι. Φιλίππου, με κύρια brands τα Kanaki και Mimikos.  Παράγει και διακινεί δύο μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (προϊόντα ζύμης φρέσκα-κατεψυγμένα και νωπά κοτόπουλα-αλλαντικά από κοτόπουλο). Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται στις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας που λειτουργούν κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Η εταιρία ακολουθεί το σύστημα ISO 22.000 το πιο σύγχρονο και απαιτητικό πρότυπο στην παραγωγή τροφίμων. Διαθέτει ένα από τα πιο αναπτυγμένα δίκτυα διανομής τροφίμων στην Ελλάδα με 7 υποκαταστήματα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που επισκέπτεται καθημερινά πάνω από 2.500 σημεία πώλησης.

                         Σύντομη περιγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας της HQF.

Τα προϊόντα της εταιρείας καταγράφονται στις μονάδες παραγωγής της και τοποθετούνται άμεσα σε ειδικούς θαλάμους ψύξης. Η αποθήκευσή τους είναι περιορισμένης διάρκειας, δεδομένου ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για ευαίσθητα τρόφιμα με βραχύβια ημερομηνία λήξης, τα οποία εν συνεχεία, στο πλαίσιο της ενδο-διακίνησης, μεταφέρονται στα επιμέρους κέντρα διανομής που διατηρεί η εταιρεία ανά την Ελλάδα ή / και απευθείας σε καταστήματα λιανικής, προκειμένου να διατεθούν προς κατανάλωση. Συνεπώς, ο άρτιος συντονισμός των δρομολογίων και των παραδόσεων, που πραγματοποιούν οι πωλητές της εταιρείας πανελλαδικά, με το κεντρικό σύστημα διαχείρισης του αποθηκευτικού της χώρου αποτελεί προαπαιτούμενο, αφενός για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που αυτή παρέχει και αφετέρου για την αποφυγή λαθών που οδηγούν σε απώλειες χρόνου και χρήματος.

 

Επιμέρους ανάγκες της εταιρείας: Αποθήκη

Οι χρήστες στην αποθήκη συχνά σκάναραν προϊόντα περισσότερες από μία φορές, με αποτέλεσμα τα λάθη να αποτελούν συχνό φαινόμενο.

 

Mobile Technology Solution : Αποθήκη

Εύλογα, η ανάγκη εξοικονόμησης χρόνου και αύξησης της αποτελεσματικότητας ήταν επιτακτική, για αυτό η Mobile Technology προμήθευσε την εταιρεία με 20 υπερσύγχρονα τερματικά Intermec CK3, σε συνδυασμό με ισ

 

άριθμους φορητούς εκτυπωτές ετικετών, PB50, του ίδιου κατασκευαστή. Η αντικατάσταση των -παλαιότερης τεχνολογίας- τερματικών που χρησιμοποιούνταν ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τα σύνθετα 20ψηφία barcodes που αποτελούν τη βάση της νέας συμπληρωματικής εφαρμογής αποθήκης, η οποία σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε στο κεντρικό σύστημα της HQF επίσης από τη Mobile Technology. Τα νέα barcodes περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που η εταιρεία επιθυμεί να γνωρίζει, προκειμένου να διαχειρίζεται κάποια από τα προϊόντα της με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε μια παλέτα προϊόντων και αναγνωρίζεται ως μοναδικό barcode, γεγονός που συνεπάγεται ότι εφεξής αρκεί ένα και μόνο σκανάρισμα για την καταγραφή τους. Παράλληλα, παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να εκτυπώσουν ετικέτες με απλά ζυγιζόμενα barcodes που αναγράφουν το βάρος κάθε παλέτας.

 

 

Επιμέρους ανάγκες της εταιρείας: Τιμολόγηση Επί Αυτοκινήτου

Το WMS της εταιρείας φέρει την υπογραφή της SAP και υποστηρίζεται μέσω επιλεγμένων servers που εδρεύουν σε κομβικές πόλεις – κέντρα και επικοινωνούν μεταξύ τους στο πλαίσιο ενός εσωτερικού δικτύου (VPN - Virtual Private Network). Κάθε κέντρο διαθέτει ένα τερματικό, το οποίο αφού συγχρονιστεί μέσω σειριακής θύρας με τα φορητά των πωλητών, προχωρά στην ανταλλαγή των επιχειρησιακών δεδομένων. Η παραπάνω διαδικασία υποχρέωνε τους εν κινήσει υπαλλήλους σε στάσεις και καθιστούσε την ενημέρωση του κεντρικού δικτύου αποσπασματική και ενίοτε ετεροχρονισμένη. Η ενίσχυση του WMS αποτελούσε μονόδρομο για τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων του στόλου της εταιρείας και για την επιτάχυνση των παραδόσεών της, Επιπρόσθετα, η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων θα οδηγούσε στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών της και προπαντός, του τελικού καταναλωτή, για αυτό η HQF αποφάσισε και σε αυτή την περίπτωση να αναβαθμίσει τόσο το λογισμικό, όσο και τον εξοπλισμό της, αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της Mobile Technology όσων αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Mobile Technology Solution: Τιμολόγηση Επί Αυτοκινήτου

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή που σχεδιάστηκε εκ νέου και εγκαταστάθηκε, για να καλύψει τις ανάγκες τιμολόγησης επί αυτοκινήτου, προϋποθέτει έναν κεντρικό server. Επιλέχθηκε αυτός που εδρεύει στην αποθήκη της Μαγούλας και ορίστηκε ως υπεύθυνος να ανταλλάζει δεδομένα μεταξύ του κεντρικού WMS και των φορητών τερματικών που χρησιμοποιούν οι εν κινήσει υπάλληλοι. Οι τελευταίοι ενημερώνουν τα επιμέρους κέντρα, αφού επιστρέψουν σε αυτά και τα κέντρα με τη σειρά τους ενημερώνουν τον κεντρικό server. Η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται σχεδόν σε

πραγματικό χρόνο μέσω δικτύου (ενσύρματα ή ασύρματα), συνδεσιμότητα που ο παλιός εξοπλισμός της εταιρείας δεν υποστήριζε. Για αυτό τον σκοπό, η HQF προμηθεύτηκε 115 τερματικά CN3e της Intermec, με τα οποία εξόπλισε τους εν κινήσει υπαλλήλους της. Η καθιέρωση των σύνθετων barcodes, που αναφέρθηκε νωρίτερα, λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας που προφυλάσσει τους διανομείς / πωλητές από πιθανές διπλοκαλύψεις που οφείλονται σε εσφαλμένα σκαναρίσματα. Πλέον κάθε προϊόν μπορεί να σκαναριστεί μία μόνο φορά σε κάθε ένα από τα στάδια μεταφοράς του (φόρτωση, τιμολόγηση, επιστροφή). Η νέα εφαρμογή είναι ιδιαίτερα φιλική προς το χρήστη, καθοδηγώντας τον σχεδόν σε κάθε του βήμα και διατηρώντας τους πολλαπλούς υφιστάμενους κώδικες ασφαλείας του κεντρικού συστήματος. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται άμεσα μέσω της απλής σύνδεσης του τερματικού με το server, δίχως να απαιτείται reaction από τον χρήστη. Τέλος, η εφαρμογή διακρίνεται για την ταχύτητα και χρηστικότητά της, που μπορούν κάλλιστα να συγκριθούν με τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού DOS.