Εγκατάσταση Vocollect Voice  στον Όμιλο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
  • Εγκατάσταση Vocollect Voice  στον Όμιλο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
Voice Picking Solution In Kotsovolos Group, by Mobile Tecnology

Εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Λύσης Vocollect Voice

στον Όμιλο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ από τη Mobile Technology

 

Η εταιρεία

Ο όμιλος DSGi South East Europe (όμιλος ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ) αποτελεί τη Νο 1 αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως ένα απλό μαγαζί στην Αθήνα, το 1950. Σήμερα λειτουργεί μέσα από 73 ιδιόκτητα καταστήματα KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και ELECTROWORLD και άλλα 23 franchise σε όλη την Ελλάδα που απασχολούν περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους. Ο Όμιλος εξειδικεύεται στην πώληση ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, οικιακών συσκευών, φωτογραφικού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών συντήρησης μετά την πώληση (after sales).

Από το Σεπτέμβριο του 2004 κάτοχος της πλειοψηφίας του μεριδίου ιδιοκτησίας είναι ο Όμιλος DSGI Plc, ένας εκ των κορυφαίων Ευρωπαϊκών ομίλων στην πώληση ηλεκτρικών ειδών, ο οποίος εφαρμόζει μια πολιτική πολλαπλών καναλιών στη λιανική πώληση και στο εμπόριο ηλεκτρικών ειδών. Διαθέτει περισσότερα από 1.300 καταστήματα και ηλεκτρονικά καταστήματα σε 27 χώρες, ενώ απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πελάτες πραγματοποιούν τις αγορές τους είτε online, είτε μέσα από τα καταστήματα του Ομίλου.  

Η ανάγκη

 

Η κεντρική αποθήκη του ομίλου Κωτσόβολος βρίσκεται στη Μαγούλα Αττικής, όπου φυλάσσονται και από όπου διακινούνται καθημερινά μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων. Σε περιόδους αυξημένης κίνησης στην αγορά, όπως είναι οι προσεχείς γιορτές των Χριστουγέννων, η ανάγκη για ανατροφοδότηση των καταστημάτων της αλυσίδας και των τελικών καταναλωτών με προϊόντα αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Συνεπακόλουθα, η ένταση των εργασιών που πραγματοποιούνται εντός της αποθήκης πολλαπλασιάζεται δραματικά.

 

Η ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των ολοένα αυξανόμενων παραγγελιών, εύλογα, αποτελούσε προτεραιότητα για τους υπεύθυνους του Ομίλου, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους αναβάθμισης της διαδικασίας Picking. Η εφαρμογή voice picking που ήδη εφαρμοζόταν με εξαιρετική επιτυχία στην αποθήκη του ομίλου στην Σουηδία, κατηύθυνε το ενδιαφέρον τους στην τεχνολογία Vocollect Voice. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η ιδιαιτερότητα του ομίλου Κωτσόβολος, ο οποίος είχε καθιερώσει ένα επιπρόσθετο στάδιο ελέγχου των παραγγελιών, που πραγματοποιείτο με το σκανάρισμα των ειδών, αφού είχαν συγκεντρωθεί έτσι, ώστε να ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο πιθανών λαθών. 

 

Η λύση

 

Η Mobile Technology ανέλαβε να καλύψει τις ανάγκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ομίλου Κωτσόβολος σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει εξοπλισμό της Vocollect. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε 10 τερματικά Τ5x και 10 συμπληρωματικά ακουστικά SR20. Τα εν λόγω προϊόντα χαρακτηρίζονται lightweight και κρίθηκαν ως τα καταλληλότερα από τη διαθέσιμη γκάμα της Vocollect για τις συνθήκες που επικρατούν στην  αποθήκη του Ομίλου.

Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία άμεσα, δεδομένου ότι η εκπαίδευση των υπαλλήλων της αποθήκης διήρκησε ελάχιστες ημέρες, ενώ οι απαιτούμενες από αυτούς ενέργειες ήταν εξαιρετικά απλές και φιλικές προς τον χρήστη.

 

Αρχικά, ο χειριστής καλείται να χρησιμοποιήσει το τερματικό που αναγνωρίζει το φωνητικό προφίλ του και να εισέλθει στο σύστημα λέγοντας: «έτοιμος». Το σύστημα ζητάει τον προσωπικό του κωδικό και αφού ο χρήστης τον αναφέρει και αυτό επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ζητάει τον κωδικό της picking list που του έχει ανατεθεί. Ο χειριστής απαντάει ανάλογα και το σύστημα τον ενημερώνει για την πρώτη θέση picking. Ο χειριστής πρέπει τότε να αναφέρει τον αριθμό επιβεβαίωσης της θέσης του έτσι, ώστε το σύστημα να τον ενημερώσει για τον αριθμό των τεμαχίων που πρέπει να πάρει από την συγκεκριμένη θέση. Εφόσον ο χειριστής ολοκληρώσει τη διαδικασία επιτυχώς απαντάει με τη λέξη «έτοιμος», ενώ σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά σε σχέση με τον αριθμό που του δόθηκε από το σύστημα, απαντάει λέγοντας «έλλειψη» και επιπρόσθετα, ενημερώνει για τον αριθμό τεμαχίων που όντως συνέλεξε. Παρόμοια, ο χειριστής καθοδηγείται από το σύστημα και στις επόμενες θέσεις, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η λίστα που του έχει ανατεθεί.

 

Το σύστημα Vocollect Voice βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το κεντρικό WMS του Ομίλου (Aberon της Optimum) με τη βοήθεια ενός συμπληρωματικού middleware, το οποίο δημιούργησε η ίδια εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν μηδενίζονται τα λάθη των υπαλλήλων της αποθήκης και παράλληλα, εξαλείφεται η ανάγκη επιπρόσθετου ελέγχου των παραγγελιών που εφαρμοζόταν παλαιότερα. Οι χειριστές εργάζονται ταχύτερα και ευκολότερα, δεδομένου ότι πλέον δεν χρειάζεται να καταχωρούν ή να ελέγχουν τις παραγγελίες τους μέσω τερματικού. Έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά τους, τα οποία μάλιστα υλοποιούν χρησιμοποιώντας και τα δύο τους χέρια.  

 

Τα Οφέλη

 

Η εγκατάσταση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε μόλις πριν δύο μήνες, ωστόσο τα οφέλη της και ειδικότερα η σημαντική ενίσχυση της παραγωγικότητας έχουν ήδη γίνει αισθητά. Ο Όμιλος μείωσε δραματικά την κατανάλωση χαρτιού που χρησιμοποιούταν καθημερινά π.χ. για την εκτύπωση λιστών, οι θέσεις Picking διαχειρίζονται πλέον με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, το στάδιο του ελέγχου μετά το picking με επιπλέον σκανάρισμα των συλλεχθέντων παραγγελιών καταργήθηκε και τα λάθη ελαχιστοποιήθηκαν, καθώς οι χειριστές καθοδηγούνται με ασφάλεια σε κάθε τους βήμα από το σύστημα.

Η επιτυχημένη διεθνής εμπειρία όσων αφορά στις λύσεις Vocollect Voice εύλογα προσδιορίζει τα προσδοκώμενα οφέλη και για την εγχώρια περίπτωση του Ομίλου Κωτσόβολος. Οφέλη που προέκυψαν κατόπιν ερευνών και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αύξηση της ακρίβειας κατά τη διάρκεια της διεκπεραίωσης των παραγγελιών κατά το εντυπωσιακό 99,9%, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της παραγωγικότητας σε ποσοστό περίπου 15%. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εξασφαλίζει το μέγιστο ROI σε κάθε επιχείρηση που επιδιώκει την ανάπτυξη επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό της. 

Δειτέ εδώ τι είπε ο κος Γιώργος Ηλιόπουλος, IS Business Development Manager της Dixons/Kotsovolos σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Netweek για το Voice Picking στην αποθήκη του Ομίλου. 

video
Mobile Technology - Voice Picking